Véronique Gillardeau, współwłaścicielka renomowanego producenta ostryg Gillardeau, proponuje swoim klientom tricykl ze wspomaganiem elektrycznym, który można wypożyczyć, by urządzić piknik na wyspie Ré. Po sukcesie zaprojektowanych przez Peugeot Design Lab foodtrucków „Marcelle”, firma Gillardeau ponownie zwróciła się do studia projektowego Peugeot Design Lab z prośbą o zaprojektowanie „rowerowego bistra”. Projektanci Peugeot wyposażyli rower w pomysłowy składany stolik do degustacji ostryg oraz we wbudowaną lodówkę, zapewniającą utrzymanie odpowiedniej temperatury. Tricykl o nazwie „Le Petit Gégé” można już teraz wypożyczyć w Saint-Martin-de-Ré.
Gillardeau oferuje klientom zupełnie nowe doświadczenie degustacyjne
Znany producent ostryg, posiadający od kilku miesięcy punkt sprzedaży w Saint-Martin-de-Ré, proponuje nieszablonowe rozwiązanie, jakim jest usługa wypożyczenia tricyklu rodzinom i grupom przyjaciół, którzy chcą urządzić piknik nad morzem. Tricykl jest na tyle duży, że może pomieścić jedzenie i napoje dla 12 osób. Dzięki wspomaganiu elektrycznemu poruszanie się nim nie wymaga dużego wysiłku. Akumulator zapewnia zasięg do 160 kilometrów, który wystarcza do przejechania całej wyspy Ré.
„Wraz z Peugeot Design Lab zaprojektowaliśmy pięć foodtrucków „Marcelle”. Sukces, jaki odniosły na targowiskach i letnich eventach skłonił mnie do podjęcia ponownej współpracy ze studiem, żeby po raz kolejny zaproponować klientom nowatorski koncept, odpowiadający specyfice wyspy Ré. Wraz z projektantami Peugeot opracowaliśmy koncepcję piknikowego tricykla: nasi klienci wypożyczają rower, mogą stanąć przy rozkładanym stoliku i cieszyć się zarówno ostrygami Gillardeau® jak i pięknymi widokami. Zdecydowałam się na nazwę „Le Petit Gégé” w hołdzie Gerardowi Gillardeau, który był wnukiem założyciela naszej firmy. Był on zapalonym cyklistą, którego serce rozdarte było między karierą profesjonalnego kolarza a producenta ostryg” – powiedziała Véronique Gillardeau, współwłaścicielka firmy.
Najwyższej klasy tricykl piknikowy zaprojektowany przez Peugeot Design Lab
Projektanci Peugeot Design Lab opracowali napęd tricykla oraz zaprojektowali jego wygląd. Są również autorami projektu specjalnych pojemników. Tricykl, który jest wizytówką marki Gillardeau, swoim wyglądem nawiązuje do foodtrucków „Marcelle”.
Stolik zabezpiecza blat roboczy i pojemniki przed otwarciem w czasie jazdy roweru. Po zatrzymaniu roweru można go rozłożyć i zamienić w bar do degustacji ostryg.
W blacie roboczym znajdują się trzy pojemniki. Pojemnik chłodzący, pozwalający utrzymać odpowiednio niską temperaturę ostryg i napojów. W drugim pojemniku można przechowywać sztućce i inne akcesoria. Tricykl posiada również kosz, do którego można wrzucić puste muszle po zakończeniu pikniku.
Tylny bagażnik roweru przymocowany skórzanymi pasami, wywołuje skojarzenie z maską zabytkowego samochodu. Hodowla ostryg stała się również inspiracją dla dodatków z drewna i stali nierdzewnej. Czarne lakierowane wykończenie i logo odzwierciedlają prestiż firmy Gillardeau.
„Le Petit Gégé” został opracowany specjalnie na zamówienie Gillardeau. Faza projektowa zajęła 3 miesiące. Następnie został wyprodukowany przez firmę Gruau z siedzibą w Le Mans. Można go wynająć w kiosku Gillardeau w Saint-Martin-de-Ré we Francji.
Foodtrucki „Marcelle” zostały zaprojektowane dla Gillardeau przez Peugeot Design Lab w połowie 2017 roku. Te ruchome sklepy zostały wyposażone w stolik barowy, który można wysunąć z tyłu samochodu Peugeot Expert. Dzięki temu klienci mogą obserwować każdą sekundę pracy sprzedawcy ostryg. Nazwa „Marcelle” została wybrana w hołdzie dla córki założyciela firmy Gillardeau, która na początku XX wieku sprzedawała produkty firmy na targach.
Szczegółowe informacje na temat Peugeot Design Lab są dostępne pod adresem www.peugeotdesignlab.com
Zajrzyj za kulisy projektów Peugeot Design Lab na Instagramie: @peugeotdesignlab
Odwiedź Peugeot Design Lab na Facebooku: www.facebook.com/peugeotdesignlab
Peugeot Design Lab
Odwołując się do ponad dwustuletniego doświadczenia w przemyśle oraz do 120-letniej tradycji w dziedzinie projektowania samochodów, Peugeot utworzył w czerwcu 2012 roku studio projektowe Peugeot Design Lab, realizujące strategię global brand design i pracujące dla klientów spoza branży motoryzacyjnej. Od powstania z usług studia projektowego skorzystali liczni klienci jak: Airbus, Dassault Aviation, Alstom, Bombardier, Leclerc, Groupe Seb, Quechua i inni. Jednym z najnowszych projektów studia jest Sea Drive Concept dla Bénéteau.
Gillardeau
Firma Gillardeau została założona w 1898 r. w regionie Marennes-Oléron. Od tamtego czasu cztery pokolenia kontynuują tradycję produkcji ostryg, ciągle dążąc do poprawy wyników i innowacyjności. W 1978 r. ostrygi „Spéciale Gillardeau®”, hodowane przy zastosowaniu tradycyjnych metod i know-how natychmiast zdobyły popularność. Aby utrzymać wysoki poziom jakości, Thierry i Véronique Gillardeau szukają nowych miejsc o szczególnych walorach środowiskowych, by prowadzić w nich hodowle. Sprzedaż rośnie w ogromnym tempie i staje się przedmiotem studiów przypadku w szkołach zarządzania. „Gillardeau®”, marka chroniona znakiem towarowym, stanowi nieodłączną część francuskiego dziedzictwa kulinarnego. Firma Gillardeau jako pierwsza w sektorze hodowli ostryg oferuje swe produkty klientom 24 godziny na dobę, przez siedem dni w tygodniu dzięki automatycznemu dystrybutorowi koszy z ostrygami. W 2015 r. wyniki przedsiębiorstwa osiągnęły szczytowy poziom dzięki grawerowaniu muszli znakiem„Gillardeau®”.
źródło: Peugeot Polska
Najnowsze komentarze