Sandra Frej zwycięzcą, Dominika Kret – drugie wyróżnienie i Andrzej Kołodziej – trzecie – to trójka finalistów konkursu kulinarnego ZOE FOOD DESIGN. Wszyscy finaliści konkursu zmagali się w sobotę, przygotowując swoje magiczne dania ze składników, które poznali dopiero na miejscu.
Zadanie finałowe, przed którym stanęli, nie należało do najłatwiejszych, ponieważ uczestnicy nie wiedzieli, jak będzie wyglądał sam finał. Poza ogólnym scenariuszem, byli tylko informowani, że na miejscu w studiu kulinarnym będą gotować. Wśród siedmiu przybyłych finalistów byli tacy, którzy podróżowali od siedmiu godzin, żeby dotrzeć na czas do Warszawy z okolic Sanoka, czy Rzeszowa.
Łukasz Konik, szef kuchni i juror ZOE FOOD DESIGN przygotował dla finalistów niespodziankę i wręczył wszystkim takie same czarne pudełka Black Box, w których znajdowały się składniki do przygotowania ich autorskiego dania finałowego (jogurt naturalny, ser kozi, udziec cielęcy, maliny). Podczas rywalizacji uczestnicy mogli dobierać dodatkowe składniki ze stołu bufetowego, mogli również wymienić produkt obowiązkowy na inny lub na poradę szefa kuchni, Łukasza Konika. Rywalizacja trwała 120 minut. Uczestnicy przygotowali trzy porcje tego samego dania – na dwóch talerzach dla jury, na trzecim – do profesjonalnej fotografii. Mogli też korzystać ze stolika z naczyniami i porcelaną, gdyż bardzo ważna była prezentacja dania, również oceniana przez jury.
Jury w składzie: Łukasz Konik – szef kuchni, Zuzanna Wiciejowska – stylistka żywności i fotografii kulinarnej, Rafał Królikowski – aktor i pasjonat dobrej kuchni, ambasador Renault oraz Agata Szczech – Dyrektor Komunikacji Terytorium East, Renault Polska, miało trudne zadanie, bo nie oceniało tylko smaku. W rywalizacji liczyło się również wykorzystanie składników obowiązkowych, dobór składników, jak również dobór odpowiedniej porcelany i prezentacja dania.
Zmagania były fantastyczne, byliśmy zachwyceni nie tylko wysokim poziomem przygotowanych dań i niezwykle sympatycznym klimatem pomimo stresu, bo przecież była to rywalizacja konkursowa, ale przede wszystkim otwartością i pomysłowością przybyłych osób – powiedziała Agata Szczech, Renault Polska.
Zwyciężczyni otrzymała nagrodę pieniężną w wysokości 3.000 złotych, voucher na warsztaty w studiu kulinarnym CookUp oraz samochód elektryczny Renault ZOE na miesiąc. Miejsce drugie i trzecie to vouchery na warsztaty kulinarne.
Rywalizację wygrała Sandra Frej, drugie miejsce zdobyła Dominika Kret, a trzecie Andrzej Kołodziej.
Poziom oceniamy na bardzo wysoki. Zaskakujące jest to, jacy wszyscy byli kreatywni, a przede wszystkim, jak w przypadku tego konkursu – cieszy to, że coraz częściej zwracamy uwagę na to, w jaki sposób układamy i serwujemy. Tarta, którą poczęstowała nas Sandra, jednogłośnie była dla nas objawieniem finału i sama w sobie dziełem sztuki zarówno w smaku, jak i sposobie podania – podsumował Łukasz Konik.
Znamy wyniki konkursu kulinarnego Zoe Food Design
źródło: Renault Polska
Najnowsze komentarze