Sportowe i gastronomiczne współzawodnictwo z udziałem znamienitych szefów kuchni i kierowców wyścigowych
Przed kierowcami stoi wyzwanie przyrządzenia dania, które będzie oceniane przez wybitnych kucharzy.
Wyzwaniem dla wybitnych kucharzy jest osiągnięcie jak najlepszego wyniku za kierownicą Mégane RS na torze Imola, ocenianego przez kierowców wyścigowych.
Wśród 20 znakomitych szefów kuchni znaleźli się: Michel Rostang, Marc Haeberlin, Annie Féolde i César Troisgros. Niektórzy z nich przyjechali aż z Hong-Kongu, Vancouver czy Nowej Zelandii, by uczestniczyć w tej reaktywacji zawodów „Kierownica dla Szefów Kuchni”.
Grupę kierowców tworzyli Francuzi i Włosi: Margot Laffite, Andrea Belicchi, Bernard Darniche, Laurent Hurgon, Yannick Dalmas, Alain Ferté, Marco Apicella oraz Xavier Pompidou.
Pierwszy, gastronomiczny etap zawodów „Kierownica dla Szefów Kuchni” – edycja 2013 – odbył się w kuchni restauracji I Leoni w Bolonii (Włochy)
Restaurację określaną w przewodniku Michelin mianem „Katedry Smaku” stworzył w styczniu tego roku kucharz, Marcello Leoni. Z wielką przyjemnością oddał on całe swe zaplecze kuchenne wraz z najlepszymi produktami sezonowymi do dyspozycji zawodników pierwszego etapu zawodów.
W atmosferze pełnej napięcia wobec rangi wyzwania, kucharze i kierowcy wyścigowi zajęli się przygotowywaniem ośmiu wyjątkowych antipasti. Wspierani przez dwóch szefów kuchni nasi kierowcy mieli przygotować oceniane danie.
Największym uznaniem w zawodach cieszył się Andrea Belicchi
Andrea Belicchi legitymuje się już znakomitym dorobkiem sportowym w barwach Renault. Uczestniczył bowiem w zawodach Eurocup Spider Renault, Clio Sport, Renault V6, Formule 2.0, a także w pięciu edycjach 24-godzinnego wyścigu w Le Mans.
Wspierany przez Marca Haeberlina (3 gwiazdki Michelin) z „Auberge de l’IlI” w Alzacji oraz Lionela Rigoleta (2 gwiazdki Michelin) z restauracji „Comme chez Soi” w Brukseli, włoski kierowca zdecydowanie wygrał ten etap zawodów, zachwycając jury daniem „Risotto z czerwoną cykorią i gambasami na sposób włoski, belgijski i alzacki”.
Następnego dnia rano rozegrano drugi etap zawodów, tym razem na torze w Imola
Czapki kucharskie i fartuchy zamieniono na kaski i kombinezony. Wszyscy udali się na słynny tor wyścigowy Imola. Po drodze uczestnicy zapoznali się z samochodami Mégane RS.
Wskazówki techniczne i zalecenia dotyczące bezpieczeństwa zostały przedstawione przez Xaviera Pompidou w obecności Carlosa Tavarèsa, który przybył specjalnie na miejsce zawodów wraz z Patricem Rattim, dyrektorem generalnym Renault Sport Technologies.
Team Renault Sport Technologies, kierowany przez Patrice’a Rattiego, przygotował 10 samochodów Mégane RS, dostosowując ich ustawienia do toru Imola
Na padoku stoją gotowe do startu Mégane RS. David Corbet przeprowadza ostatnie kontrole techniczne samochodów o mocy 265 KM, rozwijających prędkość do 254 km/h, a jednocześnie doskonale trzymających się drogi.
W programie tego dnia przewidziano przejazd w celu poznania możliwości i osiągów Mégane RS oraz coaching ze strony kierowców wyścigowych, aby szefowie kuchni mogli odkryć pełnię wrażeń i przyjemności podczas prowadzenia sportowych samochodów.
Wprowadzenie do techniki jazdy wyścigowej przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa: położenie rąk na kierownicy, ustawienie fotela, rozpoznanie toru, technika hamowania, tor jazdy, zasady zachowania na torze, koncentracja, kontrolowanie stresu… i wreszcie szefowie kuchni mogą zasiąść za kierownicą, by poznać smak sportowej rywalizacji na torze.
Wyzwanie
Szefowie kuchni, samodzielnie prowadząc Mégane RS, walczą ze sobą na torze i są oceniani pod względem panowania nad torem jazdy, skuteczności hamowania i prędkości przejazdu. Pełna koncentracja i zaangażowanie ogarnia kierowców, którzy rozstawieni na strategicznych zakrętach toru, oceniają kucharzy przejeżdżających obok z dużą prędkością. Gorąca atmosfera panuje zarówno w padoku, jak i na torze. Na zakończenie zawodów odbył się wyścig z udziałem kierowców zawodowych.
Trzeci etap „kulinarny”: wręczenie nagród i kolacja we Florencji u Annie Féolde w restauracji Enoteca Pinchiorri
Wśród finalistów znaleźli się César Troisgros, Lionel Rigolet i Alberto Santini, który wyróżnił się bardzo precyzyjną i skuteczną jazdą.
Alberto Santini godnie reprezentował restaurację Dal Pescatore, prowadzoną przez rodzinę Santini od 1925 roku i uznaną przez brytyjski magazyn „Restaurants” za jedną z najlepszych restauracji na świecie.
W kategorii pań nagrodę „Kierownicy dla Szefów Kuchni” zdobyła Annie Féolde, mogąca poszczycić się 3 gwiazdkami Michelina, przyznanymi restauracji Enoteca Pinchiorri, której piwnice są oceniane jako jedne z najpiękniejszych na świecie. Jury, przyznając jej nagrodę, doceniło uczestnictwo w poszczególnych etapach zawodów i umożliwienie szefom kuchni poznanie wybornych wyrobów kuchni regionalnej.
Tegoroczna edycja zawodów „Kierownica dla Szefów Kuchni” pozwoliła talentom nowej generacji, takim jak Margot Laffite czy César Troisgros, na wymianę doświadczeń.
źródło: Renault Polska
Najnowsze komentarze