Matthieu Carlin, cukiernik z luksusowego hotelu Crillon w Paryżu, stworzył oryginalne jajko na Wielkanoc 2021 roku. To Citroën DS, wiernie odtworzony z czekolady. Wyjeżdża oczywiście z jaja.
Święta to okazja do kreatywności w branży cukierniczej. Podczas gdy na naszych stołach królują tradycyjne mazurki i serniki, paryscy klienci cukierni hotelu Crillon mogli nabyć limitowane czekoladowe jajo wielkanocne. Inspiracją dla cukiernika był hotelowy Citroën DS z 1973 roku, używany przez hotelowych gości do krótkich przejażdżek widokowych po Paryżu.
Czekoladowy Citroën DS wykonany jest w 66% z ciemnej czekolady karaibskiej, ozdobiony jest kwadratowymi truflami, przypominającymi te z Place de la Concorde. Matthieu Carlin pracował przez kilka miesięcy, aby udoskonalić tę czekoladową wizję, która waży aż 800 g. Złożenie wszystkich elementów układanki tego czekoladowego dzieła zajmuje ponad cztery godziny.
Jajko z DS kosztuje 70 euro i można je zamówić on-line i odebrać na wynos w hotelu w Paryżu.
źródło: Facebook Crillon Paryż
Najnowsze komentarze