Kreatywność Citroëna nie ma granic. Któż inny mógł wpaść na pomysł, by… No właśnie – tego się nie da opisać w dwóch słowach. A najlepiej i tak mają ci z Was, którzy w jedną z przedświątecznych kwietniowych sobót będą mogli spędzić w Paryżu. Warto wówczas wybrać się do salonu DS World (33 rue François 1er, Paris 75008), żeby rozsmakować się w wyjątkowych wyrobach cukierniczych, których nie da się skosztować nigdzie indziej.
Z okazji zbliżającej się Wielkanocy słynny francuski cukiernik, Philippe Conticini, przygotował dwa nowe projekty, które nazwał „chou DS” i „chou-colat croustillant”. W dniach 5., 12. i 19. kwietnia przy 33 rue François 1er, czyli w salonie DS World w Paryżu, będzie można skosztować tych cudeniek w specjalnie przygotowanym barze-cuekirni. To jedyne miejsce, gdzie będą oferowane! A przy okazji możecie sobie popatrzeć na samochody ;-)
Philippe Conticini na zaproszenie Citroëna postanowił dokonać reinterpretacji ciasta parzonego, by eksplorować zupełnie nowe doznania smakowe. „Lubię poszukiwać nowych rozwiązań, by na nowo definiować tradycyjne procedury” – mówi cukiernik. – „Taką samą równowagę pomiędzy tradycją i nowoczesnością widzę w DS World Paris. Wszak DS zawsze kojarzy się z awangardą i wiedzą”. Cukierniczym odbiciem tej filozofii są wspomniane słodycze – klasyczna dla Wielkanocy czekolada łączy się w nich z imbirem i wanilią. Ale nie tylko…
Na co więc możemy liczyć?
chou-colat croustillant jest naprawdę wyjątkowe. Po raz pierwszy w świecie połączono ciasto kruche z ciastem parzonym. Philippe Conticini zdecydował się na taki mariaż naprawdę poszukując odważnych smaków. Ciasto parzone zawiera serce z kruchego ciasta i czekolady z odrobiną ręcznie zbieranej soli morskiej, której nuta wydłuża posmak całości łączącej odwagę z tradycją – dwoma kluczowymi cechami serii DS.
chou DS jest równie niesamowite. Składa się z budyniu ryżowego o smaku imbiru i wanilii, a każda sztuka przygotowywana będzie na zamówienie osób, które odwiedzą DS World Paris w którymś z podanych terminów.
Z dwoma nowymi pomysłami cukierniczymi Philippe Conticini stworzył kontrast pomiędzy fakturą i kolorem i jednocześnie idealną równowagę pomiędzy wieloma smakami, które na pierwszy rzut oka wcale nie muszą do siebie pasować. A jednak stanowią harmonijną całość.
Julien Faux, dyrektor DS World Paris, stwierdził: „Jesteśmy bardzo dumni, że możemy gościć w naszym salonie tak słynnego cukiernika. Wiedza i kreatywność Philippe’a Conticiniego przyniosą naszemu obiektowi jeszcze większy rozgłos i rozsławią samochody gamy DS, na które z reguły decydują się klienci poszukujący stylu, wrażeń i wyrafinowania. Cieszę się też, że pracujemy razem w okresie wielkanocnym, bo możemy zaoferować naszym gościom jeszcze więcej doświadczeń – teraz do wrażeń wzrokowych, słuchowych, czy pieszczących dotyk dochodzi jeszcze niesamowity smak. Tego jeszcze dotąd nie oferowaliśmy”.
Philippe Conticini jest ikoną współczesnej gastronomii we Francji i na całym świecie. Pionier odnowy w zakresie ciast francuskich. Jako jeden z nielicznych cukierników potrafi tworzyć pikantne kompozycje na naprawdę wysokim poziomie. Śmiały, innowacyjny, a przy tym doskonały – to najczęstsze opinie osób z branży. Laureat wielu prestiżowych nagród i wyróżnień, twórca programów telewizyjnych, współautor książek o tematyce kulinarnej. Zasłynął m.in. bardzo oryginalną koncepcją Verrine. To deser w układzie wertykalnym, w przezroczystym naczyniu, pozwalający na natychmiastowy wizualny odczyt składników i przygotowanie się na feerię smaków, jak zwykle u niego zaskakujących. A warstwy są trzy i każda niesie ze sobą inną nutę. Dolna zawiera składniki kwaskowate powodujące wydzielanie śliny. Środkowa, z reguły najgrubsza, zawiera główną konstrukcję smakową. Najwyższa powinna być gładka i jedwabista. Deser potrafi być bardzo zaskakujący – poszukajcie sobie w Internecie, a traficie na naprawdę oryginalne kompozycje smakowe. Czy ktoś poza Francją mógłby wpaść na takie pomysły? ;-)
Dodajmy jeszcze, że „chou DS” i „chou-colat croustillant” kosztować będą 5 euro za parę, a do salonu DS World Paris najłatwiej dostać się metrem – najbliżej położone są stacje Franklin Roosevelt (linie 1 i 9), Alma Marceau (linia 9) i George V (linia 1). Jeśli wolicie autobus, to skorzystajcie z linii 32 wysiadając na przystanku Pierre Charron – François 1er. Wstęp do samego DS World Paris jest oczywiście bezpłatny.
A nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego tym, którym dane będzie skosztowanie „chou DS” i „chou-colat croustillant” w DS World Paris.
KG; zdjęcia: Citroën
Najnowsze komentarze