Citroën pod kawiarnią to jeden z ikonicznych obrazków, którzy kojarzy nam się z Francją. A ponieważ mamy weekend, to warto zapoznać się ze zwyczajami, które panują w danym kraju, które dotyczą picia i jedzenia. Okazuje się, że Francuzi to nacja, która spędza na tych czynnościach najwięcej czasu.
Raport, dotyczący zwyczajów w zakresie jedzenia i picia pokazuje, że Francuzi poświęcają na to codziennie ponad 2 godziny. Podobni do nich są Włosi, Grecy i Hiszpanie. Rekordowy czas 2h 11m we Francji ma się nijak do tego jak my szybko jemy i pijemy Polsce: spędzamy na tych czynnościach średnio zaledwie 1h35m. Najmniej czasu spędzają na jedzeniu mieszkańcy USA oraz Kanady, to zaledwie około godziny.
Zobacz: wiadomości motoryzacyjne. codziennie, aktualne, ciekawe
Kuchnia francuska to bogate tradycje i praktyki kulinarne pochodzące z Francji. W XIV wieku Guillaume Tirel, nadworny kucharz znany jako „Taillevent”, napisał Le Viandier, jeden z najwcześniejszych zbiorów przepisów średniowiecznej Francji. W XVII wieku szefowie kuchni François Pierre La Varenne i Marie-Antoine Carême stanęli na czele ruchów, które oddaliły francuską kuchnię od obcych wpływów i rozwinęły własny, rdzenny styl Francji.
Zobacz: testy nowych i używanych samochodów. pomiary, spalanie, opinie
Sery i wina są ważną częścią tej kuchni. Odgrywają one różne role na poziomie regionalnym i krajowym, z wieloma odmianami i regulowanymi przepisami appellation d’origine contrôlée. Turystyka kulinarna i przewodnik Michelin pomogły zapoznać zwykłych ludzi z kuchnią burżuazyjną miejskich elit i chłopską kuchnią francuskiej wsi, począwszy od XX wieku. Wiele potraw, które niegdyś były regionalne, rozprzestrzeniło się w różnych odmianach w całym kraju.
Zobacz: inspiracje do podróży samochodem. Ameryka, Azja, Europa, Nowa Zelandia, Australia
Znajomość kuchni francuskiej znacząco przyczyniła się do rozwoju kuchni zachodniej. Jej kryteria są szeroko stosowane w zachodnich szkołach gotowania i edukacji kulinarnej. W listopadzie 2010 r. francuska gastronomia została dodana przez UNESCO do listy światowego „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”
Poniżej prezentujemy wyniki badań dla kilkudziesięciu krajów na temat czasu spożywania posiłków i picia:
Czas spędzony na jedzeniu i piciu
Średni czas spędzony codziennie na jedzeniu i piciu. Badaniu podlegały kobiety i mężczyźni w wieku 15-64 lata. Zbadania kraje OECD i sąsiadujące.
Najnowsze komentarze