Zaprojektowany przez DS DESIGN STUDIO PARIS i wykonany przez La Malle Bernard, specjalny kufer kulinarny DS Automobiles jest symbolem francuskiej sztuki podróżowania. Opracowany wraz z nagrodzonym gwiazdką Michelin szefem kuchni Julienem Dumasem, aby podkreślić elegancję i poczucie estetyki, promuje odkrywanie lokalnych kultur, spotkania i praktykowanie francuskiego stylu życia podczas podróży, powstał w limitowanej edycji dziesięciu sztuk, wkrótce dostępnych w butiku DS Automobiles.
Każdy kufer może zostać spersonalizowana, aby pasowała do samochodu klientów i była oznaczona ich inicjałami. Kufer towarzyszy pierwszym dostawom kolekcji ESPRIT DE VOYAGE, wprowadzonej wraz z DS 4 i DS 7. Wzbogaca on doświadczenie podróżnicze, skoncentrowane na gastronomii.
Będąca istotną częścią francuskiej sztuki podróżowania gastronomia jest celebrowana przez DS Automobiles. W ramach premiery DS 4 ESPRIT DE VOYAGE i DS 7 ESPRIT DE VOYAGE, paryska Marka wprowadza unikalny kufer. Ten nowy akcent wyrafinowania został opracowany wraz z nagrodzonym gwiazdką Michelin szefem kuchni Julienem Dumasem.
„Nasz kufer został zaprojektowany do dzielenia się. Chodzi o to, aby wypełnić ją różnymi składnikami, aby promować lokalnych producentów, którzy tworzą gastronomię. Pozwala to na spotkanie z ludźmi w sercu doskonałości ważnej części francuskiego dziedzictwa” – powiedziała Béatrice Foucher, szefowa marki DS Automobiles.
Zaprojektowany przez DS DESIGN STUDIO PARIS, Juliena Dumasa i La Malle Bernarda, kufer kulinarny DS Automobiles charakteryzuje się wysokiej jakości materiałami ze skórą nappa na zewnątrz – w kolorze Pearl Grey identycznym z kolorem kolekcji ESPRIT DE VOYAGE – Alcantarą® wewnątrz, która pokrywa panele z topoli z drewnianych beczek. Zastosowano tłoczenia z sygnaturą ESPRIT DE VOYAGE. Mamy tutaj napisy na uchwytach, niklowane zapięcia biżuteryjne i ręcznie szyte uchwyty.
Ambasador gastronomii DS Automobiles, uhonorowany gwiazdką Michelin szef kuchni Julien Dumas, odegrał aktywną rolę w tworzeniu zarysów kulinarnego kufra. Każdy jest projektowany przez rzemieślników z La Malle Bernard i wymaga kilkudziesięciu godzin pracy.
„Regularnie spotykam się z producentami o niezrównanej wiedzy. Z naszych rozmów przywożę produkty, z którymi pracuję. Następnie w mojej kuchni w restauracji Bellefeuille w hotelu Saint James Paris kopiuję je w najbardziej naturalny sposób, chroniąc przy tym środowisko. Ten kulinarny kufer, który wożę w moim DS 7, jest świetnym narzędziem pracy” – powiedział Julien Dumas, ambasador gastronomii DS Automobiles.
Kufer zawiera:
- Trzy probówki
- Butelka z oliwą z oliwek
- Dwa duże garnki
- Sześć mniejszych garnków
- Deska do krojenia z orzecha włoskiego
- Nóż do krojenia wykonany przez producenta sztućców Patricka Bonnetę
- Łyżka do miodu
- Korkociąg
- Notatnik i długopis
„Kiedy projektowałem ten kufer, myślałem o różnych składnikach i podróżach do moich producentów. Butelkę z oliwą wypełniłem olejem z prażonych orzechów włoskich z Masywu Centralnego, słoiki do suszonego i wędzonego pstrąga oraz kawioru z wodorostów, probówki do pieprzu aleksandryjskiego, suszonych wodorostów i świeżych ziół. Wykorzystałem garnki do sprowadzenia tatara z wodorostów, suszonego pstrąga, suszonych przegrzebków i octu jabłkowego z regionu paryskiego i Bretanii, w szczególności od Jean-Marie i Valérie Pédronów” – opowiada Julien Dumas, ambasador gastronomii DS Automobiles.
Kufer kulinarny DS Automobiles jest wykonany przez La Malle Bernard, najstarszych producentów skrzyń i kuferków podróżnych, wciąż działających we Francji i posiadających francuski certyfikat Entreprise du Patrimoine Vivant. W warsztacie założonym w Paryżu w 1846 roku, Jules Bernard i Caroline Simon wykazali się fachową wiedzą po pracy dla domów towarowych Luwru. Na początku XX wieku La Malle Bernard stał się znany z kufrów pokrytych czarną powłoką, przeznaczonych do transportu i prezentacji towarów o wszelkich kształtach. W latach trzydziestych La Malle Bernard wyspecjalizował się w wykonywaniu kufrów samochodowych, z modelami na dach i bagażnik. Kufry te były wykonywane na zamówienie i z płótna, które było w tym samym kolorze co nadwozie. Wewnątrz najczęściej mieściły się dwie walizki. Taka konfiguracja pozwalała podróżnym pozostawić kufer bezpiecznie przymocowany do tyłu samochodu i po prostu wyjąć dwie zabezpieczone walizki. Tradycyjna firma rodzinna, La Malle Bernard zachowuje sklep w Paryżu, a jej warsztaty znajdują się w Normandii.
Ultra limitowana edycja kufra kulinarnego DS Automobiles będzie wkrótce dostępna w butiku lifestylowym DS Automobiles w cenie 4.000 euro. Każda może zostać spersonalizowana tak, aby pasować do samochodu klientów i być oznaczona ich inicjałami.
Najnowsze komentarze